Bedtime stories

15 Feb

De cateva ore citesc o carte care a avut un oarecare efect intarziat asupra mea. Am asimilat ceea ce citisem in momentul in care m-am trezit cu un exemplu clar in minte.

Gabriel Liiceanu vorbea despre seductia la Platon. In conceptia grecului, spiritul primeaza in fata carnii. De aici se deduce mult intalnitul concept de dragoste platonica. Pe Socrate nu il impresiona niciodata superba frumusete fizica a tinerilor atenieni, ci dimpotriva, in momentul in care atractia devenea destul de puternica, acesta astepta cu nerabdare momentul in care putea sa ii dezbrace de suflet. Astfel, la Platon cuplul se implineste prin spirit.

Se mai poate aplica oare acest concept in zilele noastre? Probabil numai rupturi sau urme de dragoste planotica dar numai la nivelul unor legaturi mai mult sau mai putin ciudate. Se poate sa existe persoane care pur si simplu nu pot sau nu indraznesc sa aibe o relatie asa-numita pamanteana. Pentru ca poate “ea” si-ar dori sa patrunda in orizontul gandirii “lui” si astfel ar capata o satisfactie deplina. “Ea” poate sa simta cand “el” se gandeste in directia ei, desi probabil nu o spune niciodata si poate sa viseze toate actiunile pe care “el” ar dori sa le intreprinda. Acest tip de relatie nu se poate implini in plan material si probabil se poate vorbi de o “dragoste platonica”.

Intrebarea este…oare ne putem implini cu adevarat ca spirit intr-o lume atat de meterialista?

Advertisements

5 Responses to “Bedtime stories”

 1. Cornelia February 15, 2008 at 4:52 pm #

  daca te oferi pe deplin societatii si nu duci o existenta dubla, care sa-ti permita sa protejezi un asa-numit ‘suflet’ si sa impui o anumita bariera intre ceea ce poate si ceea ce nu poate lumea sa exploreze si sa modifice la tine, e oarecum evident ca nu o sa ai parte parte de niciun fel de ‘implinire spirituala’ . Dar cred ca asta nu e cazul nostru, nu? πŸ™‚ we know how to deal with the tricky world si cum sa fim nu numai amimale sociale , dar si queens of our inner kingdom.(sau macar sper sa ajungem la asa un echilibru)

 2. Cornelia February 15, 2008 at 5:17 pm #

  si cat despre dragostea platonica, e clar ca e mult mai puternica decat orice alt sentiment ( poate doar ura absurda sa o intreaca). as zice multe si despre neimplicarea materiala, but i cannot find my words la ora asta πŸ˜€

 3. bluishgreen February 15, 2008 at 6:11 pm #

  “we do indeed speak the same language”, intr-un sens destul de figurativ de data asta πŸ™‚ Because yes, they think they know something but they have no idea what they’re talking about. Maybe Madalina was right…dubla e putin spus. Cateodata si eu incep sa ma tem because i pass the limits of “out of the ordinary”. It’s not creepy though, it’s more like…protective and fun. Because otherwise I couldn’t put up with myself.

  and about Plato and his “special way of loving” ..he was either drunk, dreaming, an alien or God…pentru ca specia noastra e atat de jalnica, josnica incat nu ar fi capabila de un sentiment atat de pur..and if i’m ever going to experience such a thing..it means i’m a God.

 4. sodiumpentothal February 17, 2008 at 4:23 pm #

  Profa noastra de bio (da, stiu >:) ) ne-a zis odata niste fraze depre barbati si femei. Una dintre ele suna cam asa: “Femeile sunt ca niste fructe intr-un pom. Cele mai dulci si mai coapte se afla in varful copacului. Putini sunt acei barbati care risca sa se suie pana in varf, deoarece le e frica sa cada si sa se raneasca. Asa ca marea majoritate a barbatilor se multumeste cu fructele putrezite care au cazut pe jos.” Lume materialista si superficiala, care transforma poama mucegaita in obiect de lux si fructul copt in cactus…

 5. bluishgreen February 22, 2008 at 9:03 pm #

  Vai cata profunizme la d-na “carte postala”. Adevaraul e ca si Nichita spunea si scria chestii geniale datorita inundatilor permanente cu alcool, suferite la nivelul creierului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: