Art?

30 Jun

Should governments invest money in art that people do not understand?

That is the question that raises millions of problems. We take a painting: lines, cubes, circles, filled with a weird combination of colors. How do we know it’s art? Let’s say that experts decided that the minimalist shapes and bright colors make it original. They write very good reviews about the painting and place it in an international exhibition of contemporary art. Now, what should we understand from the painting? What is the message ? What will the common people who didn’t study Art History understand? I guess , the fact that this specific geometry looks better than the one studied in their secondary school.

In fact , what is art? Can we define it? In my opinion art is the original way of transmitting feelings and ideas. I consider an object being a work of art if it’s something unique, something I haven’t seen before. Something amazing but in the same time something that makes me think about its origins. What did the artist feel when he/she created it? One of the best examples that come in my mind right now are The Scream by Munch and Andreea’s last drawing posted on deviantart. I can draw some cubes and lines, and I’m not an artist. Do something to those shapes, draw some rotten tomatoes around them and I bet no one thought about that. Picasso chose to build a person with those simple lines and it really looked amazing.

Contemporary art gave birth to some wonderful ideas , but also to some very untalented pseudo-artists. All you need to do is to invest large sums of money in publicity and here you are, the famous artist. People won’t understand anything from your works because they have nothing in common with art. Real artists have the ability to impress and people can interpret it in one way or another. They can say it’s ugly , scary, scandalous…wonderful because: ……

I guess governments shouldn’t invest money in crap made with no reason. They should invest in art!

Advertisements

6 Responses to “Art?”

 1. Miki June 30, 2008 at 6:07 pm #

  Adevarata arta, e acea inlantuire de caracteristici, talent, dorinta, vointa umane si in ultimul rand suflet, care ajung sa materializeze frumosul, in toate sferele existentei sale. Artist e si literatul daca in literatura sa, cuvintele sunt organizate pe firul dorintei de-a marturisi frumosul, si daca in cuvintele lui, literatul isi exprima frumusetea sufletului propriu, dovedind adevaruri fundantale. Artist e si poetul, dar nu cel care stie DEX-ul si dictionarul de sinonime/rime pe dinafara, iar uimirea lasata de citirea poeziilor este data de complexitatea cuvintelor folosite, care pana la urma te fac sa-ti dai seama ca nu exprima nimic, decat o incalcitura, si tocmai aceasta incalcitura se pare ca il fac pe “poet” celebru. Poeziile devin arta, cand cineva frumos le exprima (nicidecum cineva EVIL – sorry Zoly, dar asta e realitatea, nu mai fi EVIL, te rog eu), poeziile devin arta tocmai pentru ca prin simplitatea cuvintelor folosite, exprima ceea ce nu poate exprima o conferinta pe tema subiectului poeziei. Arta e totdeauna ceea ce este simplu, si ceea ce este exprimat pe intelesul tuturor. Asta e adevarata arta, pentru ca nimeni nu mai este in stare de ea. Oamenii se complica, nu mai sunt simpli. La desen, traseaza forme geometrice elementare (pornind de la ideea ca arta se intemeiaza pe elementarism), pun culori, mai trag linii, si gata desenul. Ce exprima el ? Confuzia creatorului sau. Asta o simte si lumea. Oameneii nu pot intelege ceea ce confuz, si ca atare, nu pot nici aprecia asazisa opera. Atunci vine banul, si inchide gura lumii, spunand ca opera e arta, pentru ca e arta, si gata.

  Complexitatea, nu impresioneaza precum face simplitatea. Complexitatea doar uimeste, pentru ca in scurt timp sa ajunga sa banalizeze. Impresiile raman, pentru ca ele sunt amintirea sufletului, pe cand complexitatea este doar amintirea ratiunii. Ceea ce e facut pentru pentru suflet (arta adevarata), dainuie timpului, ceea ce e facut pentru ratiune, azi e, maine dispare.

  Artisti adevarati nu vor mai exista atata vreme cat nu pun sufletul ca sursa a creatiilor lor. Ratiunea nu poate crea decat incalcituri bine legate, care uimesc tocmai datorita complexitatii cu care au fost intemeiate, dar vor plictisi si nu vor trezi nimic frumos in sufletul celui care le priveste.

  Artistul nu e artist pentru ca-l face scoala astfel. Artistul e omul care are sufletul cat mai curat. Scoala doar ii pune la dispozitii mijloacele prin care el sa se daruisca in operele sale (dar nu-i spune si cum sa se daruiasca, pentru ca nici scoala nu stie cum), si sa-si puna sufletul pentru ca ceillti sa rezoneze alaturi de el, in creatiile lui. Doar sufletul poate exprima frumusete, precum doar sufletul poate crea arta, pentru ca arta si frumusetea sunt sinonime, ceea ce se gaseste inafara lor sunt doar reflectiile unor suflete care au impresia ca exprima arta, dar de fapt exprima confuzie, lucru de-altfel dovedit si de oamenii care prefera sa bea o bere rece decat sa-si rupa neuronii in fata unei opere ce-si aroga calitatea de arta. Arta nu rupe neuroni, ea creaza si mai multe legaturi intre ei, si din urma lor se nasc trairi minunate, noi idei, se naste multumire si aprecere pentru artistul care si-a pus si sufletul in creatia lui, dar si-a si rupt neuronii, tocmai ca sa nu ni-i mai rupem noi.

  Pana atunci trebuie doar sa speram ca lumea va dori a fie mai buna, nu doar EVIL, ca de la EVIL pana la BMW la 9000 de ture (nici nu cred ca exista gradat pe turometru), nu e decat un pas.

  Nota: Zoly, te rog sa nu te superi pe mine ca am facut aluzie la tine, dar a trebuit sa-mi ordonez cumva ideile ca sa exprime ceea ce-am vrut sa zic, si-am facut-o in functie de continurul memoriei de actualte. Iar tu esti actual acum in memoria mea, numai nu mai fi EVIL, ok ?

  P.S. Vii la bere ?

  Miki

 2. Grădinariu July 1, 2008 at 4:16 pm #

  Government shouldn’t invest in art at all. A good artist will be able to sell his works for a lot of money, if he is talented and valued enough.

 3. sodiumpentothal July 12, 2008 at 3:16 pm #

  Sorry Miki, no can do. You see, pentru mine, a fi EVIL a devenit deja un stil de viata. Nu pot fi echilibrat ca marea majoritate a oamenilor din jurul meu, si nici nu doresc acest lucru. Sunt satul pana peste gat de “calea de mijloc”: ori indes varza pe gatul caprei ca sa se sature, ori trec capra pe carne ca sa uite de verdetzuri. Eu iau partea si-mi sustin opinia pana la capat, fara sa-mi pese de incercarile “amiabile” de compromis.

  Si care este problema ca imi spun raspicat punctul de vedere? Ai vrea sa citesti pe blogul meu poezioare despre visul meu in care fugaream un fluturas roz pe o campie cu iarba deasa si diafana, in care lujerii fragili de plante imi mangaiau tandru gleznele si parfumul incins si inmiresmat al florilor de vara ma duceau cu gandul la o vacanta la munte, bla bla bla bla bla? Vezi, as putea sa ma apuc sa scriu si poezii gay la o adica (brrr, sick thought), dar nu o fac. Ceea ce scriu nu este scris fara sa fi crezut la acel moment ceea ce tastam. Tu n-ai avut niciodata un loc de dat cu capul? Pentru mine, blogul meu tocmai asta si este…

  P.S. Nu beau bere, si niciun alt fel de bautura alcoolica. Daca o mai fi McFlurry la McDonalds, atunci mai merge…

 4. Miki July 13, 2008 at 10:35 pm #

  Zoly, marea majoritate a oamenilor nu e deloc echilibrata, si din cauza asta nu-si mai doresc nici macar sa incerce sa urmeze calea de mijloc. Desi tu spui ca te-ai saturat de ea, si de-aia nu o adopti, altii nu o adopta tocmai pentru ca nu cred ca se mai poate gasi calea de mijloc intr-o lume dusa la extrem, si care traieste numai in extreme. Cand esti satul de un lucru, este tocmai cauza faptului ca l-ai avut mult timp, iar acuma iti este atat de banal incat poti sa te dispensezi cu usurinta de el.
  Deci inseamna ca odata ai stiut care e calea de mijloc, si ai pasit pe ea. Numai ca ma tem sa nu fie de fapt altfel. Ma tem ca ai auzit de atatea ori vorbindu-se despre calea de mijloc, incat ai devenit apatic si opac la continutul mesajului ei, si ai ascultat, din pacate, doar mesajul insusi, fara sa-i rumegi continutul. Adica altfel spus, te-ai saturat de apa inainte ca sa-i gusti prospetimea. Asta se intampla doar atunci cand se vorbeste si se tot vorbeste pana la epuizare. Calea de mijloc nu e o realitate supusa cuvintelor, e o realitate supusa experientei. Pana cand lumea nu incearca s-o traiasca (ca doar atunci o va intelege cu adevarat), vorbele o vor duce in derizoriu, si va face ca lumea sa se simta satula. Lumea ajunge din pacate sa fie satula doar de vorbe, cuvinte, curente si idei, dar de practica si experienta proprie, n-ai cum sa te saturi niciodata, tocmai pentru ca practica si experienta constituie insasi viata. Avand viata, nu inseamna altceva decat ca traiesti prin experienta, nu prin cuvinte si idei. Cuvintele si indemnurile, te ajuta doar sa traiesti asa cum trebuie in viata, si sa gasesti acea cale de mijloc pe care tu o urasti. Si o urasti deoarece n-ai trait-o, nimeni nu ti-a spus cum se traieste, ci doar ti s-a spus ca exista, si deja te-ai saturat si tu de atata vorba.

  Evident, omul nu traieste din vorbe, viata nu e alcatuita din vorbe, viata inseamna experienta. Cand oamenii vor incerca sa-si traiasca viata, sa aibe experiente, si daca se poate sa-si caute experientele sprijinite de existenta cuvintelor intelepte (cum este si calea de mijloc), vor ajunge si la alte nuante ale realitatii, nu numai la cele sarace pe care le dau cuvintele. Pentru asta, oamenii trebuie sa-si traiasca viata si sa faca tot ceea ce le sta in putinta s-o traisca cat mai bine, si in acord cu principiile sufletesti, pe care fiecare om le are adanc sadite in suflet. Societatea aduce doar un strat superficial peste sufletul nostru, astupandu-i glasul sufletului, si dandu-i un cu totul alt glas. Pe unii ne invata sa vrem sa fim EVIL, pe altii ne invata ca e cool sa mergi cu BMW-ul la 9000 de ture, pe altii ne invata ca e cool sa fii mare amorez si toate fetele sa moara dupa tine, si mai multe altele. Dar aproape toti suntem in aceeasi oala. Eu asta incercam sa-ti spun in acel mesaj in care ti-am scris ca esti in aceeasi oala cu cel care merge cu BMW-ul lui taticu la 9000 de ture. Atata doar ca el face altceva, iar tu altceva, dar oala e tot aceeasi atat pentru tine cat si pentru tipul cu BMW. El conduce BMW-ul, tu iti conduci viata fiind EVIL. Eu sincer nu vad nicio diferenta. E acelasi lucru. De-aia iti spuneam ca doar ce-i de-o seama se vorbesc intre ei. Iarasi iti reamintesc: nu-ti spun cu ranchiuna si rautate cele ce ti le spun, ci pentru a te face constient cat de multe pierzi fiind EVIL, frumusetea vietii insesi.

  Atata vreme cat omul nu-si mai simte sufletul si nu actioneaza in fiecare moment asa cum el ii dicteaza omului, nu are ce sa iasa nimic bun de la el. Sufletul nu poate fi EVIL, pentru ca nu e natura lui. Sufletul poate fi echilibrat, dar nu e vorba de acel echilibru exprimat in cuvinte, ci e vorba de un echilibru trait. Oala e foarte mare, si e foarte diversificata ca domenii si ca aberatii de comportamente. Iar oamenii din oala se cred tot timpul buni pentru ca nu procedeaza la fel ca si ceilalti pe care-i arata cu degetul, sau fata de care isi spun raspicat parerea. Nu e rau cand oamenii isi exprima parerea, ce e dureros e ca oamenii isi exprima numai parerea. De obicei, intelepciunea lucrurilor spune ca atunci cand iti exprimi o parere despre un lucru care nu merge bine, ai la indemana si solutia rezolvarii ei. Altfel n-are rost s-o mai spui, pierzi efectiv vremea. Lucrurile rele le poate vedea toata lumea, nu mai e nevoie sa se gaseasca unul care sa spuna acelasi lucru, numai ca avand un plus de emfaza in glas sau in scriere. Vremea nu se pierde depanand aceleasi lucruri, doar de dragul de-a fi exprimate in alte nuante si cu alte cuvinte. In timpul asta, e mai bine daca se cugeta si se incearca gasirea unei solutii, chiar daca efortul nu e incununat de succes. Asta e deja un efort inspre a nu mai fi EVIL, inspre a depasi limitele oalei (chiar daca nu le vezi inca). La un moment dat vei ajunge la exteriorul oalei, si imaginea de ansamblu te va amuza, pentru ca vei putea vedea adevarata comedie umana. Pana atunci vei fi doar un actor priceput al acestei comedii umane, la fel ca toti ceilalti, fie ca esti priceput la cuvinte, fie ca esti priceput sa scartzai rotile BMW-ului lui taticu. Fiecare cu spectacolul lui, cu rolul lui, cu propriul costum diferit de al celuilalt, dar de fiecare data comparat competitiv, si probabil depreciat din cauza coloritului diferit de al celui propriu. Incearca sa stai putin si in spatele scenei, priveste contemplativ actiunea, nu-ti mai dori sa fii doar actor al piesei de teatru. Vei vedea mult mai multe lucruri.

  Perfect, foarte bine ca nu bei bere si niciun fel de bautura alcoolica, dar poti sa-mi spui de ce o faci si daca e hotararea ta care provine din cumpanirea motivelor pro si contra consumului de alcool, sau e doar un indemn urmat pioniereste doar pentru ca regimul comunist se pare ca inca exista in societatea noastra, numai ca e mascat bine de tot ?
  Altfel spus, orice lucru e bun (indiferent daca altcineva zice ca nu) dar numai daca stapanesti echilibrat decizia luata. Asta e sinonim cu intelepciunea, si cu calea de mijloc. Calea de mijloc, ca tot am revenit la ea, e acel lucru pe care ti-l impui tu (pentru ca te cunosti foarte bine, si stii ca va actiona favorabil asupra ta), dar e un lucru in totala cunostinta de cauza. Adica echilibrul nu ti-l da nimeni, precum nimeni nu te poate invata cum sa mergi pe bicicleta. Tu trebuie sa inveti sa mergi (tu iti cauti propriul echilibru), ascultand de sfaturile celui care iti spune cum sa mergi cu bicicleta. Dar el nu-ti poate da echilibru, el iti da numai vorbe, cuvinte si sfaturi, echilibrul ti-l cauti tu. Asa e si cu alcoolul. Daca decizia neconsumului de alcool e urmarea propriei tale decizii (pentru ca stii ce bun si ce rau iti aduce, deci ai echilibru in gandire, si tot in urma echilibrului ai luat si aceasta decizie), atunci te felicit, dar daca e doar o ascultare oarba fata de un anume curent, sau fata de cineva, atunci nu cred ca nu-ti poti da si tu seama ca inca Ceausimul mai exista, desi ne pretindemi o tara libera si democrata. Gandirea ne este inca robita, si ne-o robim noi insine si mai mult fiind satui pana peste gat de “calea de mijloc”.

  Nu-ti spun sa te arunci acum in cealalta extrema, si sa te apuci la golit sticle cu continut mai mult sau mai putin spirtos, iti spun sa faci tot ceeea ce faci in deplin echilibru, si atunci vei fi fericit, pentru ca vei sti ca esti TU la carma propriei tale vieti, esti tu cel care-si cauta echilibrul, si nu altcineva (societatea) care incearca sa-ti induca un echilibru care in mod sigur nu poate sa ti se potriveasca sufletului tau (ci celui care-l emite), tocmai pentru ca nu vine din dorinta ta de-al dobandi.

  Evita sa fii format, formeaza-te tu, dar fa-o ascultand cum vor sa te formeze ceilalti, dar nicidecum lasandu-i sa te formeze. Cand vei incepe sa faci asta, esti pe drumul care duce spre extremitatile oalei, esti pe drumul care va duce la propriul tau echilibru. Si de acolo vei vedea altfel lumea, mult mai frumos, si poate vei aduce si solutii practice la probleme de actualitate, nu doar constatari, de-altfel recursul celor multi.

 5. sodiumpentothal July 14, 2008 at 6:42 pm #

  Seriously man, WTF? Ai pornit o cruciada pentru a-mi salva sufletul? Uite-mi raspunsurile, in felul meu scurt si la obiect (ca tie chiar iti place sa te intinzi, dar’ rau de tot):

  1. Calea de mijloc este compromisul, si nimic mai mult. Viata iti arata cum sa gasesti calea cea mai potrivita, dar de multe ori te si impinge. Eu asta resping cu desavarsire. Orice furt, orice copiat, orice minciunica este un compromis, si l-am vazut infaptuit de atatea ori incat mi-e sila. Nu ma pot imagina pe mine ajungand ca cei care au “invatat” sa faca anumite compromisuri, cred ca as avea remuscari groaznice.

  2. Doamne Fereste sa ajung eu intr-o pozitie din care sa pot manipula masele. Nici nu stii ce idei radicale as avea. Da, deocamdata am doar o parere si un punct de vedere clar definitivat. Fiecare are intr-adevar spectacolul lui, dar jocul de fatzada nu mi se potriveste. Eu vad scene identice si cu adevarat n-am cum sa-mi dau seama de culise si de ce misca in afara vazului lumii; eu nu joc teatru. Daca ma enerveaza o persoana, voi fi amabil cu ea pana imi intra in spatiul personal – merg pe principiul “n-ai nimic cu mine, n-am nimic cu tine”. Si pana acuma a mers. Am acceptat eu comportamentul altora? Nu. L-am tolerat.

  3. Victima a ceausismului? Lolz. Vorbesti cu o persoana care si-ar dori muuuuuult sa vada cateva executii live ale anumitor persoane care sunt manjite pe tot corpul cu sange de om torturat la Securitate sau ucis la Revolutie si la Piata Universitatii. Fair trial? Chiar merita?

  Si nu, faza cu alcoolul nu este “proletara”. Am vazut ceea ce in generatia mea este catalogata drept distractie: betie+mini orgie+tigari+manele. Variatiune 0.1% Cui ii place sa se faca manga si sa zica “Mancatz-ash pana, da’ ce bine ma distrai!”… go ahead …

  4. Please, please, PLEASE! Nu-i vorbesti unui copil mic. Accepta asta. Tu vezi partea frumoasa a lumii, si incerci sa ma convingi ca lucrurile nu sunt pe atat de rele pe cat par. No shit! Can’t you just LEAVE ME ALONE?

  P.S. Sper sa nu mai vad un astfel de post. C’mon….MUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUULT prea lung…las-o moale vere. Daca chiar te pasioneaza combaterea stilului EVIL, deschide-ti un blog si incepe sa scrii! Vei avea primul articol gata scris, si iti garantez ca pe viitor vei avea “o paine de mancat” pe spatele meu si al altora… Sunt o persoana impulsiva, dar nu ma port malefic cu cei din jur, si nu ma las macinat de nervi. Imi trece repede. Ask Ade, ea ma stie foarte bine.

 6. Miki July 21, 2008 at 2:27 am #

  Voi fi si eu scurt daca asta preferi. Doar ca din idei gen “maxime”, ramai doar cu senzatii tari, nu si cu hotarari vadite de schimbare.

  1. Calea de mijloc nu este compromisul. Calea de mijloc e cale de mijloc, compromisul e compromis. Compromisul il alegi pentru ca ti se ofera, deci e usor de obtinut, calea de mijloc o cauti, pentru ca nu ti se ofera, e grea de gasit, iti oferea o realitate, nu iluzii.

  2. N-ai inteles nimic, eu n-am zis ca joci teatru, eu am zis ca tu esti cel care joaca pe scena, si-ti joc bine rolul, felicitari, vei primi cel mult niste aplauze.

  3. Din nou EVIL. Atentie ca te duce in extreme. De fapt numai din extreme imi vorbesti. Pe bere nu sta scris “a fi bauta de extremisti, precursoare a mini-orgiei+tigari+manele”. In ipoteza formulata de tine, sucul te poate ucide, stiai ? Merge bine pe manele, dioxidul de carbon (din acele racoritare care-l contin), fuzioneaza cu fumul de tigara, si trezeste mini orgie. Tu nu mi-ai descris ce-ti face berea, tu mi-ai descris extrema, iar acolo poti ajunge si cu apa plata amestecata cu doua trei linguri de zahar.

  4. Okay, tot respectul n-am zis nicaieri ca esti un copil mic, ma intreb oare de ce-ti pui problema ca eu te-as considera un copil mic ? Eu accept ca nu esti un copil mic, dar poti s-o accepti si tu ?
  Eu nu incerc sa conving pe nimeni de nimic, lucrurile sunt chiar asa cum le vezi. Daca le vezi bune, asa sunt, si asa le vei face si tu la randul tau, daca le vezi rele, rele vor fi pretutindeni, si nici tu nu vei lasa nimic bun in urma ta. Eu sper sa te convingi tu de treaba asta, nu trebuie s-o fac eu. Numai pe copiii mici trebuie sa-i convingi de unele lucruri, cei care sunt mai mari se pot convinge singuri. Cum nu mai esti copil mic, convinge-te tu, dar fa-o in cunostinta de cauza. Eu te las in pace, n-am nicio treaba cu tine, tot ce voiam sa fac a fost sa te invit la o bere, dar vad ca nu esti prietenos deloc.

  P.S. Nu vei mai vedea un astfel de post, si te rog si pe tine sa nu mai scrii aici, pentru ca n-are nimic in comun cu titlul postului. Abuzam de blog si nu scriem la obiect. Daca vrei sa-mi scrii poti s-o faci pe adresa de mail pe care ti-o va da Adelina.
  Eu nu combat pe nimeni, deasemenea nu combat niciun stil, imi exprim doar punctul de vedere, doar zicea si Dana, avem toti dreptul s-o facem, nu-i asa ?

  Bafta mai departe in viata 🙂

  Miki

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: